0887 39 49 71 kppvertical@gmail.com

Остров Крит, Гърция – приключение с море, два върха и един незабравим остров!

0
за втора година
от2,600 BGN2,450 BGN
Обиколката все още не е налична.

Продължи резервацията

Запази в списъка с желания

Добавянето на елемент в списъка с желания изисква акаунт

4100
8 дни/ 7 нощувки
Налични : 08 - 15 октомври , 2023
Пловдив
Солум
Максимално участници : 9

Остров Крит, Гърция – приключение с море, два върха и един незабравим остров!

0
 • Дата: 08 - 15 октомври, 2023г
 • 8 дни, 7 нощувки
 • Група: 9 човека
 • Преход: 7ч
 • Денивелация: + 900м/ ден
 • Трудност: 2
 • Тръгване: град Пловдив
 • Планина: Лефка ори, Псилоритисо. Крит, Гърция
 • Вид: островен трек

 

Описание:

Предлагаме ви незабравимо приключение. Елате с нас на остров Крит – да се изкачим на двата най-високи върха, да се изкъпем и насладим на най-красивите плажове, да прекосим най-дългата клисура от планината до морето, да се потопим в древната история на Крит и да усетим аромата и вкуса на критската кухня.

Крит e най-големият и най-високият гръцки остров, най-южната европейска територия – родина на древната минойска цивилизация. Три планински вериги оформят нещо като гръбнака на острова. В западната част на Крит, Lefka Ori или Белите планини, ограждат огромна територия в префектурата Ханя, където се намират около 40 върха високи над 2000 м. Най-високият от тях е Пахнес, разположен на 2 452 м. над морското равнище. Една от най-характерните и известни красоти на Крит са популярните Критски клисури, които започват от планинските райони и завършват в морето. Бреговете му са силно разчленени, като в тях са оформени дълбоки заливи и полуострови. Най-големият град е Ираклион, който е и столицата. Други важни градове на Крит са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра.

Възпят в легендите на Омир, островът, от който преди 4000 г. тръгва историята на европейската цивилизация и с който се свързват имената на Цар Минос, Минотавъра, Тезей и Ариадна, се слави с мекия климат и чистата природа. Типичният критски пейзаж представлява високи планини и хълмове, покрити с маслинови гори, безкрайни плажове, живописни градчета-курорти и малки типични селца, в които сякаш времето е спряло.

Програма:

1-ви ден 8.10.23 Неделя

Среща в 00:10 ч. на Стадион Пловдив. Пътуване с бус от Пловдив до летището в гр. Солун.  Следва самолетен трансфер до главния град на о. Крит – Ираклион. Пристигане към 9.30 сутринта. Взимаме си рентакар и се отправяме към забележителностите в района на Ираклион. По желание посещение на Венецианското пристанище, крепоста Кулес, исторически музей, обяд в таверна край пристанището /свободна консумация/ . Ранния следобед се отправяме към Дворецът Кносос на цар Минос. След тази забележителност се отправяме към гр. Ханя и нашия хотел, в който следващите три дни ще нощуваме. Настаняване.  Пазар за следващия ден. Почивка край басейна. Вечеря /на свободна консумация/.  Нощувка.

 

2-ри ден 9.10.23 Понеделник

Синята лагуна Балос /достъп с кола или моторна лодка/

09:00 ч. Закуска с кафенце.

Балос се смята за един от най-красивите плажове в Крит, Гърция, Средиземноморието, Европа и даже в света – така го определят най-авторитетните туристически издания заедно с близките плажове Фаласарна и Елафониси.

Вариант 1: До Балос ще пътуваме с кола, и един км ще се предвижим пеша.

Вариант 2: С моторна лодка да се придвижим през заливи и островчета, за да достигнем до лагуната на Балос / Допълнително се заплаща – 50 евро/човек/

Носим си плажни пособия за приятно прекарване в кристалните тюркоазени води и бели пясъци на лагуната. Да не забравим храна и вода. На плажа има заведение, на което можем да се почерпим /свободна консумация/.  Обратно към гр. Ханя. Разглеждане на стария град / който е на 9 минути пеш от хотелът ни /.

Вечеря /свободна консумация/.  Нощувка в Ханя.

 

3-ти ден 10.10.23 Вторник

Каньонът Самария

07:00 ч. Закуска с кафенце.

На гръцкия остров Крит има невероятно много каньони, наричани от местните хора “фаранга”. Един от тях обаче е сред най-дългите в цяла Европа, цели 16 км. –клисурата Самария.  Каньанът започва от платото Омалос, планината Лефка Ори. След приблизително 4 километра от началото на Омалос стигаме до Ксилокастро, където свършва пътят, и оттам на надморска височина от 1200 м. започва пешеходния ни преход. Планината, която ще се извиси пред нас, се казва Гигилос, а високо вдясно се намира изворът Линосели, където според легендите Зевс е слизал често и се е къпел . Приблизително за около 50 минути ще снигнем до извора Нерусико. Два-три пъти ще пресечем потока на Лефка Ори /Белите Планини/. За обяд е добре да си подготвим сандвичи, които да хапнем по пътя.  За 4 часа ще стигнем до най-атрактивното място, което местните наричат Порта. Това е най-тясната част на каньона, където могат да се разминат само двама души. Високо е 300 м от двете страни, широко е само 3 метра и наподобява отворен тунел. Походът през каньона продължава 5-6 часа и завършва на брега на Либийското море и до селището Неа Агия Румели (Нова света Румели), което се намира над останките на древния град Тара. Тук може да починем и да се разхладим с лимонада и сладолед. От тук ще се качим на корабче и приблизително за един час плаване по край живописното скалисто крайбрежие, то ще ни отведе до Сфакя, от където с бус ще се транспортираме до началната точка на каньона. С нашия транспорт ще се приберем до хотела ни в гр. Ханя по тъмно. Следва заслужена почивка и вечеря /на свободна консумация/.

 

 4-ти ден 11.10.23 Сряда

Пплажът Елафониси

09:00 ч. Закуска с кафенце.

Напускане на хотелът.

Розовият плаж, уникален. Намира се на 75 км. от гр. Ханя и 211 км. от Ираклион. Елафониси е едно от най-невероятните места, на които можете да плажувате на остров Крит. Пясъкът е в оттенъци на розовото, а водата е прозрачна и тюркоазена. Съвсем близо до брега има и малко островче, до което можете да стигнете пеша (а не с плуване!) през плитките води. Тук ще прекараме един цял ден наслаждавайки се на слънцето и водата.Носим си плажни пособия за приятно прекарване. Да не забравим храна и вода. На плажа има заведение, на което можем да се почерпим /свободна консумация/.  

В следобедните часове с буса се отправяме към малко крайбрежно селце – Хора Сфакион, където се настаняваме в малко интересно хотелче за една вечер. Разглеждане на забележителности и вечеря /свободна консумация/.

 

5-ти ден 12.10.23 Четвъртък

Връх Пахнес (Белите планини)

08:00 ч. Закуска с кафенце.

Напускане на хотела.

Потегляме с нашия транспорт по стръмния и криволичещ път към планината Лефка Ори (Белите планини). Ще се подрусаме по черен път, който ще ни изведе до около 1800-2000м, откъдето продължаваме пеш към първенеца на тази красива планина с лунни пейзажи – връх Пахнес (2453 м.). Преходът ни в двете посоки ще отнеме общо около 4 часа /4км, 500м денивилация в посока/. Обяд на върха – сандвичи /свободна консумация/. В следобедните часове с транспарта ще се придвежим до гр. Ретимнон. Настаняване в хотел. Разглеждане на забележителности. Вечеря / свободна консумация/. Нощувка.

 

6-ти ден 13.10.23 Петък

Днес е ден за отдих и почивка на свободна програма.

09:00 ч. Закуска с кафенце.

Разглеждане на стария град, Веницианската крепост, пристанището, живописните магазинчета сгушени по малките старинни улички, кулинарен туризъм. Храна на свободна консумация. Нощувка.

Резервен ден в случай на лошо време / може да бъде заменен /

 

7-ми ден 14.10.23 Събота

Връх Тимиос Ставрос – първенецът на острова (планината Иди)

08:00 ч. Закуска с кафенце.

Островния първенец 2456м.н.в., който е й най-високата точка сред гръцката морска шир се казва Тимиос Ставрос (Истинския кръст), а масива – Псилоритис. Това е и нашата цел за деня! С буса се насочваме към платото Нида. Първата ни цел е пещерата Идеон Андрон, последните метри, преди която трябва да ги извървим пеш. На това митологично място нимфите Ида и Адрастея са отхранили с див мед и млякото на козата Амалтея малкия Зевс Кретоген. Надморската височина на мястото е около 1540 м. От тук до върха ни делят 3-4 часа. На самия връх е построен каменен параклис. Целият преход ще отнеме  5-6 часа /4км, 900м денивилация/. Няколко снимки за спомен и поемаме по обратния път към буса и хотела ни. Късен обяд /свободна консумация/. Свободно време. Вечеря /свободна консумация/. Приготвяне на багажа за ранно напускане на хотела на следващата сутрин. Нощувка.

 

8-ми ден 15.10.23 Неделя

Полет гр. Ираклион – гр. Солун и трансфер до родината

Ставаме рано 5.30 напускане на хотела, трансфер до Ираклион / летище /закуска и кафе на летището, 

Полет Ираклион – Солун.

Кацаме в Солун около 9.30 ч. Предсто и ни разглеждане на града и обяд в местно заведение / свободна консумация /. Ранният следобед отпътуваме за България / Пловдив / 5ч. с бус.

 

Вероятен час на пристигане в гр. Пловдив 19:00часа на 15.10.23 /Неделя/ Край на програмата.

 

 

 

 

Тръгване

Паркингът пред централния вход на Стадион Пловдив /входът откъм жп
линията/

Час на тръгване

Приблизителен час на връщане

Цена:

2600.00лв

Цена: Ранно записване

2450.00лв

Цената включва

 • ТранспортПловдив-Солун-Пловдив и всички трансфери на острова, / рент ъ кар + гориво/
 • Нощувки7 нощувки със закуска в приятни и чисти хотели
 • Екскурзия по каньон Самариа Включени всички такси и трансфери
 • Морско приключениеПосещение на невероятни плажове
 • Планинско приключениеизкачване на двата най-високи върха на о. Крит
 • Планински водач
 • Offroad приключение
 • Застраховка Асистанс в чужбина за 10 000 евро

Цената не включва

 • Храна и напитки за приключението Обяди и вечери на са включени в цената / свободна консумация /
 • Самолетни билетиСолун - Крит -Солун
 • Всичко неизброено като включено в програматаВходни такси, напитки и бакшиши
 • Самолетни билети Солун - о. КритСолун - Ираклион, о. Крит /Райънеър/ Полет № FR2115 на 08.10.23 в 6.55ч.
 • Самолетни билети о. Крит - СолунИраклион - Солун / Райънеър/ Полет № FR2116 на 15.10.23 в 8.30ч.

Необходима лична екипировка за деня на изкачването

 • Раница
 • Трисезонни туристически обувки
 • Туристически панталон - дълъг /ветроустойчив, водоустойчив/
 • Туристически панталон - къс
 • Яке - ветроустойчиво и водоустойчиво /мембрана/
 • Полар
 • Шапка - зимна и лятна
 • Бандана /бъф или кърпа за врат/
 • Ръкавици
 • Термобельо /бързосъхнеща изкуствена материя/
 • Слънчеви очила /желателно е с висок UV индекс - 3 или 4/
 • Слънцезащитен крем SPF40+
 • Челник /фенерче за глава/
 • Шише или термос за течности - пълен /желателно е мин 1л/
 • Щеки
 • Енергийни храни /ядки, фурми, пауър гелове, шоколад/
 • Основна храна - обяд /сандвич или друг сух обяд за деня на изкачването/
 • Аптечка - стандартно оборудвана и специфични за вас неща в нея

Необходима лична екипировка за пътуването

 • Сак, денк или куфар
 • Бельо
 • Дрешки
 • Топли дрешки за лошо време
 • Яке - ветроустойчиво и водоустойчиво /мембрана/
 • Градски обувки, маратонки, сандали, джапанки
 • Бански, кърпа
 • Аксесоари, козметика
 • Слънчеви очила /желателно е с висок UV индекс - 3 или 4/
 • Аксесоари за плуване, гмуркане, риболов
 • Шише или термос за течности - пълен /желателно е мин 1л/
 • Документи за самоличност
 • Тест или Сертификат за COVID-19 /според актуалните условия за пътуване/
 • Храна и напитки до Солун
 • Зарядни, фотоапарат, книги, и др.
 • Аптечка - стандартно оборудвана и специфични за вас неща в нея + хапчета за повръщане
Какво да очакваме ?
 • Морско приключение
 • Разглеждане на интересни островни градчета
 • Планински преход - изкачване на върховете Пхнес и Тимиос Ставрос
 • Къпане на най-забележителните плажове на острова - Балос и Елафониси
 • Преминаване през каньона Самариа
 • Посещение на гръцки таверни с добра кухня
 • Нови приятелства
Снимки
Карта на приключението